fredag 6. mars 2009

SMS-språket

SMS-språket brukes på ulike måter. Her er eksempel på noen meldinger som jeg fått:

Fra jente 18 år
  • "Ja, passe veldigbra d:-) kor sga me treffast? Eg sga ikje på jobb idag..."
  • "Kom du dg heim i går?:p"
  • "Hei:) dk kunne komma her altså¨
  • "Hei:-) ja, eg rekne med d. E møje bedrne nå:-) men vett du kor me sga gå?"
Fra dame 30 år
  • "Ke e kontonr.ditt?kan jo bare føre over"
  • "Ja men e d greit du får dei på torsdag då"
  • "Hei.ska du på arena i mårå?kan ta med pengane da."

Ved å sammenligne meldingene ovenfor, ser vi at det er både forskjeller og likheter på skrivemåten til 18-åringen og 35-åringen. Ingen av meldingene er formelle, noe som vil si at vedkommende verken har tenkt på rettskriving eller tegnsetting når de har skrevet meldingene. I meldingene fra 18-åringen begynner f.eks noen av setningene med liten bokstav, og i meldingene til 30-åringen er det ikke brukt komma foran ordet "men". Det er heller ikke blitt brukt mellomrom etter punktum og spørsmålstegn.

Det som vi gjerne oppdager først med disse meldingene er at alle er skrevet på dialekt, ord er også blitt forkortet eller sett sammen. I stedet for "skal" er det f.eks. blitt brukt "sga", "hva" er byttet ut med "ke", "det" er forkortet til "d", "deg" til "dg", "dere" til "dk" og "veldig bra" er sett sammen til ett ord (veldigbra). Siden meldingene er skrevet på dialekt ser vi også at det er en blanding mellom bokmål og nynorsk.

Noen av meldingene er et svar/tilbakemelding på noe som jeg har sendt til vedkommende først, og er derfor ikke like lette å forstå (sammenheng). Både jenten på 18 og damen på 30 har et hilsningsrituale der de starter meldingen med å si "hei". Men en ting som skiller jenten fra damen er at jenten bruker smiley. Dette gjør hun bl.a. for å utrykke sine følelser.

Som sagt har disse meldingene både likheter og ulikheter. Men hadde den 30 år gamle damen vært enda eldre ville det nok vært større skille. Ungdommene i dag skriver ofte dialekt på SMS og de bruker rare forkortelser og symboler som de eldre ikke forstår. De eldre er derimot mer formelle i sitt SMS-språk.

Ingen kommentarer: