tirsdag 3. mars 2009

Skriftspråk og talespråk


Tekstene "Elsker dette landet", "Lat oss kalla han Tom" og "Norskhet" handler alle om Norge og det norske språket. Teksten "Elsker dette landet" er skrevet av John Olav Egeland, som er journalist i dagbladet. Han skriv om Norge som land og om menneskene som bor der og hvor

viktige de er. Det er nemlig menneskene som representerer landet de bor i med sin egen kultur og identitet. Egeland har også nevnt ordet nasjonalisme i teksten. Et land som er en egen nasjon er et land som bl.a. har sitt eget språk, slik som Norge. Men når det hele tiden foregår innvandring og migrasjon, er det ikke lett å bevare et lands nasjonale identitet.

Den andre teksten er skrevet av Gudrun Kløve Juhl. Teksten handler om språk og dialekter, noe som Kløve tydelig er opptatt av. Hun blei nemlig sur etter at noen hadde sagt "han snakket dialekt". Kløve mener at det er dialekten som forteller hvilket land vi kommer fra og hvor i landet vi bor, hvilket kjønn vi er og hvor gamle vi er. Jeg er enig med det hun sier, språket er rett og slett en del av vår identitet.

Det siste teksten, "Norskhet", er skrevet av professor Thomas Hylland Eriksen. Som de andre to tekstene, handler også denne teksten om det norske språket. Dersom vi ser på alle tre tekstene kan vi se at de har et felles synspunkt, nemlig at språk er en nasjonal identitet, både for land og for enkeltindivider.

Ingen kommentarer: