onsdag 11. mars 2009

Hijab-saken


Helt siden september i 2008 har det blitt diskutert om utenlandske kvinner skal få bruke hijab sammen med politiuniformen i det norske politiet. Det er delte meninger om denne saken, og hele tiden blusser det opp nye debatter.

Det hele begynte med at den 23 år gamle Sandnes-kvinnen, Keltoum Hasnaoui Missoum, sendte brev til Politidirektoratet der hun spurte om hvordan det ville bli dersom hun bærer hijab til politiuniformen. Dette var et spørsmål som de færreste hadde tenkt over, og som derfor satte i gang en stor diskusjon.

Noen er for bruk av hijab i politiet, mens andre er imot. For eks. ser både Politihøgskolen og Poltitiforbundet negativt på denne saken. Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener at bruk av hijab i polititjenesten vil bryte med prinsippet om et verdinøytralt politi. Forbundet har et strengt reglement som bl.a. sier at det er ulovlig som politi å gå med personlige effekter som signaliserer politisk eller verdimessig ståsted. Mange vil nok hevde at Johannessen har rett. Politiet i Norge skal være nøytralt, og da er det ikke rett at noen politifolk skal bruke hijab. Verken jøder eller kristne har lov til å gå med religiøse symboler i polititjenesten. Er det da rettferdig at muslimer skal få lov?

Norge er blitt et flerkulturelt samfunn der alle har de samme rettighetene. Men selv om Norge er et fritt land bør innvandrere tilpasse seg det norske samfunnet. Det betyr ikke at de skal slutte med sine ritualer eller at vi nordmenn skal ta fra dem deres kultur og tradisjoner. Jeg mener bare at innvandrere som kommer til Norge må sette seg inn vår kultur og vårt regelverk. Den norsk-irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi skrev denne kommentaren på nettstedet fritanke.no: "Det flerkulturelle samfunn blir ikke mer flerkulturelt om politiet tillater hijab til uniformen. Snarere er det et bevis på at det flerkulturelle samfunn har mislyktes. Islam burde integreres og tilpasses demokratiet, ikke motsatt."

Det er mye en kunne ha sagt om denne saken, både når det gjelder for og imot. Men jeg tror mange er enige i al-Kubaisi når han sier at det er islam som burde integreres.

Ingen kommentarer: