søndag 26. oktober 2008

Krim

Det som kjennetegner krimsjangeren er at fortellingene handler om forbrytelser og oppklaring av dem, i følge Wikipedia (21.10.08). Dette er en enkel og grei beskrivelse av krimsjangeren, men kanskje ikke den mest klassiske.

Fortellinger der det har skjedd et mord og en detektiv skal finne ut hvem som er morderen blant noen få mistenkte, kalles kriminalmysterium. Det er dette som er den mest klassiske beskrivelsen av krimsjangeren, i følge nettbokhandelen Norli (21.10.08).

Selve kriminallitteraturen deles inn i ulike sjangrer:


  • detektivfortelling

  • politiroman

  • spionroman

  • thriller


Boken "Natt til fjerde november" er en politiroman av Karin Fossum. Boken starter med en datter som forsvinner, der politiet skal etterforske saken. Dette er ikke et typisk kriminalmysterium, slik som nettbokhandelen Norli skildrer kriminalsjangeren. Men jeg kan heller ikke si at boken handler om forbrytelse og oppklaring av den.

Det at datteren forsvinner kan tolkes som en form for forbrytelse fordi ingen vet hvor hun er. Men det er ikke mye oppklaring av saken. Vi får vite at politiet skal etterforske datterens bortkommelse, men senere i boken hører vi ingen ting, hverken fra politiet eller fra datteren.

"Natt til fjerde november" er ikke den typiske kriminalromanen.

Ingen kommentarer: