torsdag 2. april 2009

"Kunsten å myrde" av Cora Sandel

"Kunsten å myrde" er en novelle skrevet av Cora Sandel (1880-1974 (bilde)). Novellen ble skrevet i 1935 og er hentet fra tekstsamlingen Mange takk, doktor.

Handling:
Novellen handler om krigsenken Francine som mister sin kusine, Germaine, pga. selvmord. Francine arbeider som vaskehjelp hos noen sommergjester. Etter at kusinen gikk bort føler hun seg værken treist eller lei. I grunnen er hun bare glad og takknemlig for at det skjedde. I utdraget fra noveller snakker Fracine og personen som hun tjener hos om tapet av kusinen og hva de føler angående dette.

Miljø:
Handlingen foregår i Frankrike. Dette står ikke direkte i teksten, men både navnene som er brukte og det at hovedpersonen sier madame (som kommer fra Frankrike) tyder på dette. Vi kan også se at handlingen foregår på den tiden da det var et tydelig klasseskille i samfunnet. Francine, som er vaskehjelp, er en fattig kvinne, mens de som hun arbeider hos tilhører middelklassen eller overklassen. Disse folkene har god økonomi. De har råd til å leie inn vaskehjelp og de har råd til å reise hver sommer. Samfunnet de lever i er annerledes fra dagens samfunn. Her er det ingen støtteordninger eller noen former for trygd. Det er også tydelig at folk hadde et godt arbeidsmiljø. Vi ser at Francine har et godt forhold til madamen på måten de snakker sammen og hva de snakker om.

Personer:
I novellen møter vi på tre personer, nemlig Fransine, som er hovedpersonen, kusinen hennes Germaine og damen som hun tjener hos (jeg-personen), den såkalte madame. Vi lesere får ikke noe særlig personlig inntrykk av Germaine siden hun er død, men ifølge meningene til Francine var hun ikke et lykkelig menneske. Hun hadde det dårlig økonomisk og hun slet med å forsørge sin fem år gamle gutt. Når Germaine tok selvmord var hun gravid med sitt 2. barn. Faren til dette barnet var en eldre sjømann, men de var ikke gifte, noe som skapte sterke reaksjoner fra familien til Germaine. På dette tidspunktet var det en stor skam for kvinnene og få barn før de var gifte. Derfor ville ikke familien ha noe med Germine å gjøre når hun ble gravid. Dette gjørde at Germaine følte seg elendig og ensom, og det endte med at hun hengte seg. Når det gjelder Francine er hun en rolig personen som ikke bryr seg så mye. Det ser vi på måten hun reagerer når kusinen dør. Hun tar det ganske lett og hun kommer bl.a. med denne kommentaren: "skaden var ikke så stor". I novellen ser vi at Francine er en statisk person som ikke endrer meninger gjennom teksten. Hun mener hele tiden at Germaine var en dårlig person og at det i grunnen bare var godt at hun tok sitt eget liv. Madamen er derimot en dynamisk person som endrer sine meninger. I begynnelsen av teksten synes hun det er leit at Germaine har dødd, men etter at Francine forteller henne hvordan Germaine egentlig var, er det greit at det går som det går.

Tema/budskap:
Teksten har en moral om at det er skammelig å få barn før en er gift, i hvert fall på den tiden. Dette kommer frem i hvordan familien reagerer på Germaine sin oppførsel. Tittelen "Kunsten å myrde" gir et moralsk budskap om at det er noen andre som tar livet av henne, nemlig familien. Fordi de reagerer som de gjør orker ikke Germaine å leve lengre.

3 kommentarer:

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Kan jeg få å lese hele tekst "Kunsten å myrde"?

Unknown sa...

A nigger once told me that I could have dream, I dreamt of him getting killed and it happened, which supris-..... wait you are probably asking yourself what does this comment have to do with the blogg, it doesn't. ...-- as I was saying, it was a superise. I went home and killed mysel-....